Mak menyusu selalunya cepat lapar. Ada yang kata "you ni makan macam bela saka". Hahaha.
Mak-mak menyusu je yang faham tahap kehausan dan kelaparan masa menyusu ni.
Setuju tak?
So hari ni saya nak kongsikan Cranberry Peanut Granola. Boleh di jadikan kudapan, makan pagi dan on the go
Sebenarnya kandungan granola ni boleh disesuaikan mengikut apa yang ada di rumah. Kunci utama dalam pembuatan granola ni adalah bahan yang "mengikat" antara satu sama lain dan mengekalkan bentuk granola tersebut.
- 2 cawan Rolled oat
- Pumpkin seed
- Sunflower seed
- White sesame
- Dried Cranberry
- 1/3 cawan Peanut butter
- 1/3 cawan Virgin Coconut Oil (paling penting untuk kekalkan bentuk dan mengikat kekacang)
- 1 1/3 cawan Madu
Bahan-bahan ini semua ikut apa yang ibu ada di dapur sahaja ya. Tak sama seperti saya pun tak apa.
Cara penyediaan:
Masukkan kekacang pilihan ke dalam mangkuk. Masukkan madu,virgin coconut oil, dan peanut butter.
Gaul sebati. Akhir sekali masukkan dried cranberry. Ia memberi sekit rasa masam.
Setelah siap gaul rata semuanya, siapkan baking tray yang telah dilapik dengan baking paper supaya mudah nak keluarkan nanti.
Masukkan semua bahan yang sudah di gaul sebati ke dalam baking tray.
Ratakan dan mampankan. Tekan guna senduk kayu atau gunakan tangan.
Ni tambahan tau. Last minute ternampak white sesame ni so saya tabur skit sebelum masuk ke dalam peti sejuk.
Balance dried cranberry tadi saya jadikan topping.
Ready untuk disejukkan.
Inilah hasil 1 jam di dalam deep freezer atau boleh je nak letak dalam peti sejuk. Kalau letak semalaman lagi sedap.
Potong granola mengikut ukuran yang sesuai untuk ibu. Ada yang suka kecil ada yang suka besar.
Makanan pagi saya kalau rasa malas nak berenyah, boleh jadi stock untuk kudapan masa hamil dan ketika menyusu.
Granola! Anytime, anywhere!
Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment